grafisch en typografisch ontwerp + fotografie
lijn
logo van kamer12
lijn onder
home | kunstenaar in de klas | grafisch ontwerp | fotografie | webdesign | tentoonstellingsontwerp | letterontwerp | links
wie zijn wij? - contact | inloggen
< ga terug naar index

Verboden toegang
art. 461. wetb. v. strafr.


foto’s van verlaten plekken in Noord-Holland

Een voormalige graansilo in Cruquius, bunkers in Velsen-Noord, pomphuizen in IJmuiden en een scheepswerf aldaar, geruimde volkstuintjes in Beverwijk, een boerderij annex opslagplaats in Akersloot, een leegstaande loods in Heemskerk.

Wat hebben al deze plekken gemeen en waarom fascineren ze het fotografenoog van Dick Barendsen? Je mag het eigenlijk niet zien. De meeste locaties waren voorzien van het bordje ‘Verboden toegang, art. 461.wetb.v.strafr.’ In Nederland moet je goed zoeken naar dit soort plekken. Daar is hier doorgaans geen ruimte voor.

18 foto’s van 30 x 30 cm., zwart wit met een contrast dat onder hoogspanning staat. Iemand is hier getuige van geweest en jij, als toeschouwer, bent medeplichtig. Als kijker krijg je het gevoel dat je hier eigenlijk niet mocht zijn en dat wat je ziet niet voor vreemde ogen bestemd is.

Barendsen lijkt gefascineerd door de schoonheid van het verval. De tijd heeft zijn werk gedaan en dan komt de fotograaf met de onverbiddelijke sluitertijd van de camera die de reeds afgetakelde situatie voorgoed bevriest.

Het verval leidt eveneens tot vervreemding, binnen en buiten gaan door elkaar heen lopen. Buitenplekken worden binnenruimten en vice versa. Het licht scheidt en verbindt buiten en binnen en werpt zijn schaduwen.

Bijna altijd kiest Barendsen het ‘standpunt’ van de sluiphoogte. Hierdoor wordt het perspectief vergroot en lijkt alles zich in een nieuw daglicht te bevinden.
Je ziet niet in één oogopslag wat je ziet; je moet het beeld lezen en interpreteren.

Mensen zijn er niet op de foto’s van Dick Barendsen. Slechts de sporen die ze hebben nagelaten zijn zichtbaar. Je bent hier helemaal alleen.

Renée Borgonjen, kunsthistoricus

   
autonoom werk, interieur tuinhuisje
 
autonoom werk, interieur tuinhuisje
 
autonoom werk, interieur tuinhuisje
uitnodiging bij de epositie
Uitnodiging Verboden toegang art. 461. wetb. v. strafr.(vormgeving, Maud van Gool kamer 12)

Uitvoering: 6x6 zwart/wit film.
Analoge afdrukken 30x30 op PE papier
   
  volgende >